Panelni Radijatori

Izbor pravog tipa radijatora je ponekad veoma težak. U današnje vreme radijator ne treba samo da ispuni najvažniji kriterijum, da obezbedi dovoljnu količinu toplote za grejanje prostora, već se mora uklopiti u moderno okruženje u kojem se instalira, kao i da bude multifunkcionalan i naravno da bude finansijski pristupačan. Naš vodič Vas upoznaje sa tematikom panelnog radijatora i pokazuje zašto je to jedna od najfleksibilnijih opcija za većinu životnih prostora.

Ugradnja i dimenzije panelnih radijatora

U modernoj arhitekturi i projektovanju zgrada, panelni radijator je gotovo neizostavni element sistema grejanja, proizvodise u tri različite dubine.

Veći model(tip 33) panelnog radijatora je projektovan za zgrade sa visokom potrošnjom toplote. Međutim, zahteva se znatno više prostora od manjih tipova. Izbor pravog modela je uvek ravnoteža između postojećeg prostora i potrebnog kapaciteta grejanja. Visine se kreću od 300mm do 900mm, a dužine idu od 400mm do 3000mm. Zahvaljujući ravnom dizajnu, panelni radijator nalazi odgovarajuće mesto u svakoj sobi i ne mora se nužno instalirati u nišu ispod prozora. Preporuka je montirati vaš radijator ispod prozora, ali se uverite da on pokriva celu širinu prozora.

Uprkos malim dimenzijama imaju visoko odavanje toplote. Panelni radijatori su pogodni i za rad sa nižim temperaturama vode u razvodu, pa se mogu koristiti i u niskotemperaturskim sistemima grejanja. Kod niskotemperaturskih sistema grejanja je važno da se dimenzije radijatora povećaju.

 

Konstrukcija i odavanje toplote panelnih radijatora

Pripadaju ravnim pločastim radijatorima, ali su izrađeni su od glatkog ili profilisanog čeličnog lima, u najjednostavnijem obliku imaju grejnu ploču kroz koju protiče radni medijum – topla voda. U jednostavnom panelnom radijatoru toplota se prenosi na sobni vazduh uglavnom procesom toplotnog zračenja.Većina ljudi smatra da se grejanjem na ovaj način – zračenjem postiže ugodniji efekat od toplote predate konvekcijom.

U radijatorskom panelu može se povezati i postaviti do tri konvektorske ploče sa lamelama. Sa panelnim radijatorom je jednostavno povećanjem dimenzije ploča panela se povećava i udeo toplote predate konvekcijom. Lamele – konvektori se postavljaju na panel ili montiraju u šupljine između dva ili tri pojedinačna panela. Hladniji vazduh koji dolazi sa donje strane radijatora struji preko lamela i brzo se zagreva zahvaljujući konstrukciji lamela. Istovremeno, toplota predata zračenjem na površini povećava efekat grejanja. Ako se, sa druge strane, povećava vidljiva površina radijatora, toplotno zračenje se automatski povećava.

*Na slici su prikazani primeri obeležavanja panelnih radijatora, gde prvi broj označava br. Panela, a drugi br.  Konvektora ; npr. TIP 33 – 3 panela, 3 konvektora

Izbor i dimenzionisanje panelnog radijatora

Pre nego što odredite dimenzijepanelnog radijatora, prvo izračunajte toplotne gubitke pojedinačno za svaku prostoriju, koji određuju potrebnu toplotnu energiju. Faktori uticaja na gubitke toplote su, pored toplotne izolacije, i veličine soba, namena prostorije ili željena unutrašnja temperatura (15 ° C za hodnike, do 24 ° C za kupatila). Procenjene vrednosti u našim predelima su prosečno 80 vati (W) po kvadratnom metru (m²) za nove zgrade, i do 200 W/m2 u neizolovanim starim zgradama.

Tabela: Gubici toplote u zavisnosti od veličine prostorije

Veličina sobe/ Gubici toplote 80

W/ m2

100

W/ m2

120

W/ m2

140

W/ m2

160

W/ m2

180

W/ m2

10 m2 0,8 kW 1 kW 1.2 kW 1.4 kW 1.6 kW 1.8 kW
20 m2 1.6 kW 2 kW 2.4 kW 2.8 kW 3.2 kW 3.6 kW
25 m2 2.0 kW 2.5 kW 3 kW 3.5 kW 4 kW 4.5 kW
30 m2 2.4 kW 3 kW 3.6 kW 4.2 kW 4.8 kW 5.4 kW
35 m2 2.8 kW 3.5 kW 4.2 kW 4.9 kW 5.6 kW 6.3 kW
40 m2 3.2 kW 4 kW 4.8 kW 5.6 kW 6.4 kW 7.2 kW
45 m2 3.6 kW 4.5 kW 5.4 kW 6.3 kW 7.2 kW 8.1 kW
50 m2 4 kW 5 kW 6 kW 7 kW 8 kW 9 kW

*Specifični toplotni gubici se mogu razlikovati od preporučenih vrednosti

U zavisnosti od temperature fluida i povrata temperature u prostoriji, snage radijatora se razlikuju. Ograničavajući faktori u izboru dimenzija panelnog radijatora su odgovarajuće širine prozora i visine parapeta. Tačno projektovanjesnage potrebne za grejanje i dimenzija treba da izvrši odgovorno lice u skladu sa specifikacijama proizvođača panelnih radijatora.

U kratkim crtama:

 • Prenos toplote na sobni vazduh – Grejanje uglavnom zračenjem
 • Uprkos malim dimenzijama, visoka izlazna snaga
 • Jeftin i univerzalno primenljiv
 • Jednostavna konstrukcija
 • Dugotrajan vek
 • Pogodan za rad sa niskim temperaturama razvoda
 • Lako se čisti
Share Button

12 thoughts on “Panelni Radijatori”

 1. koju veličinu radijatora- panelni tip 22 – mi je dovoljan za optimalno zagrevanje dnevnog boravka u stambenoj zgradi sa demit fasadom i PVC stolarijom (troslojno staklo) zapremine 64m3 (površina 25m2). S poštovanjem, Radenko Pavlović

  1. Poštovani Radenko,

   Izvinjavam se što kasnim sa odgovorom, zbog situacije sa koronom..

   Odgovor zavisi od toga kakav sistem grejanja imate. Za visokotemperaturni režim 90/70 preporučujem Vam panelne radijatore Protherm Vaillant tip 22 dimenzija 1800×600. Za niskotemperaturni režim grejanja 75/60 preporučujem panelne radijatore Protherm Vaillant tip 22 dimenzija 2200×600. Možete kliknuti ovde za više informacija.

   S poštovanjem,

   Pera Ložač

 2. Interesuje me u kupljenom stanu od 80 m2 samo grejem ulaz površine 5.94m2, dnevni boravak sa trpezarijom površine 26.84 m2 i kuhinju površine 5,04m2 a namešteni su mi panelni radijatori marke PEKPAN veličine 600×600 dva radijatora u dnevnom boravku i jedan radijator u hodniku veličine 400×600 neznam koje jačine . Ja tu protoriju ne mogu da zagrejem a dolaze mi računi sa astronomskom cenom po 11.000 dinara. Molim vas pomozite mi da li radijatori nemaju snagu da tu površinu zagreju uli je do kotlarnice koja isporučuje toplotnu enregiju. Grejanje mi se naplaćuje očiavanjem na kaliometru.

 3. Pozdrav , dnevni boravak 43m3 grejanje na gas, pvc prozori, kuća izolovana… koliko wati ili dimenzije panel radijatora su dovoljni za takav vid grejanja gde temp. vode na izlazu ne bi prelazila 50 stepeni?

 4. Pozdrav. Mene zanima kolika velicina radijatora je potrebne za prostoriju 9×3 sa visinom 2.4 vuna na plafonu i izolacija srednja.. Hvala

 5. kako postaviti panelni radijator na podu posto je zid nejednako zidan.Pola je dupla cigla,a pola samo jedna.Dozidavanjem bi prljali prostor, gubili u vremenu,a ako bi postavili podne drzace, bi li mogli bez srafenja, jer na prolece menajamo pod.
  S postovanjem, Biljana

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *