Radijator

Svako ko se bavi tematikom izboragrejnih tela po prvi put, bilo u slučaju renoviranja kuće ili novog građevinskog projekta, prvo će biti zadivljen velikim mogućnostima. Radijatori su sada dostupni u raznim bojama i oblicima, a pored njihove osnovne funkcije – grejanja prostorija u hladnim zimskim mesecima – mogu ispuniti još daleko praktičnije i dekorativne funkcije. Predstavljaju jedan od osnovnih i najzastupljenijih elemenata sistema centralnog grejanja, čiji je zadatak da prostoriji preda određenu količinu toplote koja je jednaka trenutnnim gubicima toplote. Toplota koja se proizvede u kotlu se do prostorija dovodi cevnom mrežom, a grejno telodovedenu toplotu predaje prostoriji u kojoj je postavljeno.

U međuvremenu, širok spektar oblika i tipova grejnih tela je dostupan u prodaji – od jeftinog potpuno opremljenog do nevidljivog, udobnog podnog ili zidnog grejanja. U zavisnosti od načina rada, funkcionalnosti, preferencija ukusa ili potrošnje energije, izbor se može sastojati od velikog broja znacajnih faktora.

Na šta treba obratiti pažnju pri izboru?

Ušteda finansijskih i energetskih resursa sigurno igra važnu ulogu u izboru sistema grejanja kao i radijatora. Bez obzira na to – ušteda nikada ne bi trebala da ima uticaj na uslove ugodnosti. Nije bitno da li je to nova izgradnja ili projekat renoviranja, pa prema tome postoji pogodno rešenje za svaku potrebu za grejanjem.

Pored finansijskih, energetskih i prostornih aspekata dizajna, mora se uzeti u obzir i tip predaje toplote. Neki tipovi emituju veći procenat takozvane konvekcione toplote, dok drugi emituju više toplote zračenjem.
Praktični su radijatorski posebni oblici koji ispunjavaju ne samo svoju grejnu funkciju, već i funkcionalne ili kreativne zadatke, pa tako npr. u kupatilu imamo sušače peškira koji pored toga što zagrevaju kupatilo, služe za odlaganje i susenje peškira. Međutim, pre izbora modela, odgovorno lice treba da odredi potrebne toplotne gubitke, tako da se za svaku sobu može izabrati odgovarajuća veličina ili odgovarajući tip, jer samo pravilnoizabrano grejno telo funkcioniše optimalno i pruža željeni komfor u grejanju.

 

Načini odavanja toplote

Pri izboru, pored oblika i boje, obratite pažnju na vrstu prenosa toplote. Ovo je presudno za prijatan osećaj ugodnosti u životnom prostoru. U suštini, može se reći da „ Sto je veći procenat toplote predate zračenjem, to je veći osećaj ugodnosti krajnjeg korisnika u toj prostoriji“.

Za razliku od toplote predate KONVEKCIJOM, koju uzrokuje grejanje hladnog vazduha, koja dovodi do povećane cirkulacije vazduha i prašine u prostoriji, toplota predata ZRACENJEM ne zagreva sobni vazduh već predmete koji se nalaze u prostoriji u kojoj je grejno telo smešteno, kao što su zidovi plafon i pod.

Radijatoru su dali naziv po želji konstruktora da odaje toplotu zračenjem. Međutim, oni mnogo više odaju toplotu konvekcijom zbog oblika članaka, dok se odavanje toplote zračenjem kreće u granicama do 30%od ukupnog grejanja.

Gde postavitiradijatore?

Postavka radijatora se po pravilu vrsi uz hladnu površinu, na mestima gde su najveći toplotni gubici u prostoriji, tj. na spoljne zidove ili ispod prozora, gde je najveća potreba za grejanjem. Kada se radijatori postavljaju u nišu ispod prozora neophodno je ostaviti od 70 do 120 mm slobodnog vazdušnog prostora iznad i ispod, kako bi se obezbedilo opstrujavanje u radijatoru,  sobnim vazduhom. Ukoliko nema niše ispod prozora visina radijatora ne sme prelaziti visinu parapetnog zida. Takođe, potrebno je ostaviti od 20mm – 50mm praznog prostora između grejnog tela i spoljnog zida. Sa radijatorom se ne treba poigravati i postavljati masku zbog estetskih ili zaštitnih razloga. Maska je loše rešenje u pogledu stepena efikasnosti jer se u tom slučaju odavanje toplote smanjuje za 10 do 30%.

Share Button

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *