Sušač Peškira

Volite da se pokrijete toplim peškirom nakon kupanja? Da bi ovo bilo moguće, trebalo bi da priuštite sušače peškira. Bez obzira da li je to nova zgrada ili je u pitanju renoviranje objekta – radijatori u kupatilu odavno su se izborili da budu neizostavni elemenat svakog kupatila. Različite veličine i dizajn omogućavaju upotrebu u svakom kupatilu. Površine mogu biti obojene od klasične bele, različitih trendova ili RAL nijanse boja do niklovanih ili proizvedenih od prohronskih cevi..

Radijator koji služi i kao sušač peškira, je neophodan u svakom kupatilu danas. Ovi radijatori za peškire su posebno popularni jer ekstremno efikasno predaju toplotu zračenjem i istovremeno su praktični, ali i izuzetno estetski jer se uklapaju u svaki enterijer kupatila. Mnogi od modela su pogodni za klasične sisteme grejanja i alternativne vrste grejanja toplom vodom, ako se na njih može priključiti električni grejač.

Na prvi pogled čini se da su svi uređaji za sušenje isti. Međutim, pri detaljnom razmatranju primećujemo bitne razlike. Npr. imamo različiti obim i oblik profila cevi za grejanje, tako da se menjajući ove sitne detalje dobija značajna razlika u izgledu i odavanju toplote. Najčešći oblik ima horizontalno grejane šipke, sa većim razmakom između šipki na nekim mestima kako bi se peškiri mogli dobro smestiti.

Sušači peškira u različitim varijantama

Možete birati izvore toplote kao sto je električni grejač, sa toplom vodom iz centralnog sistema grejanja, ili ga priključiti na solarni sistem. Sa velikim izborom različitih sušača peškira, nije tako lako naći pravi model. Ako stvarno želite samo zagrejati peškir, pomislićete da je bolje da u sušaču peškira instalirate električni grejač, međutim to baš i nije tako. Prednost električnih sušača sa grejacem je što se lako povezuju i instaliraju, jer je potreban samo priključak na električnu mrežu.

Sa sušačom peškira povezanim na sistem grejanja ćete kupatilo u sezoni održavati toplim, imaće funkciju kao sušilica za peškire, i nema dodatnih potreba za energijom pa stoga ne postoje dodatni operativni troškovi. Nedostatak ovog sistema je nemogućnost sušenja peškira leti, jer tada sistem grejanja nije u upotrebi, pa ukoliko imate potrebu za korišćenjem sušača kao radijatora i leti najbolje je da se odlučite za kombinaciju sa sistemom centralnog grejanja zimi i elektro grejačem koji bi radio u letnjem periodu.
Pošto je električna energija jedan od skupljih vidova energije, električni sušač peškira treba koristiti samo kao pomoćni uređaj za grejanje. Naravno, postoje i instalacione situacije u kojima postavljanje električnih grejača  zahteva isuviše dugo vremena i stoga je skupo. Po pravilu, električni radijatori za peškire su samo pomoćni izvori toplote. Za električne se sušače peškira obično odlučuju ljudi koji nemaju mogućnost povezivanja na centralni sistem grejanja.

 

Moderni sušači kao stilski detalj kupatila

Moderni radijatori za peškire mogu učiniti više nego samo zagrejati peškire.
Dani kada se nije pazilo na izgled radijatora već samo na tehničke karakteristike su prošli. Ovo naročito važi za one vrste koji ponekad podsećaju na savremene skulpture.

Koliki bi trebalo da bude sušač peškira?

Ako zaista želite samo sušenje peškira, ne morate da brinete o dimenzijama. Ako želite da ga koristite i za grejanje, vrlo je bitno da se izabere grejno telo – radijator odgovarajućih dimenzija. Što je veće kupatilo trebalo bi da i grejno telo bude veće, ali pošto gubici toplote prostorija zavise od više faktora, bolje je da odgovorno lice izvrši izbor velične.

Share Button

5 thoughts on “Sušač Peškira”

  1. Poštovani Andro,

   Izvinjavam se što kasnim sa odgovorom, zbog situacije sa koronom..

   Sušači se obično pune do 1bar. Važno je pratiti uputstva proizvođača.

   S poštovanjem,
   Pera Ložač

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *